Thea Sinensis (of Chinese Thee)
Deze plant blijft ook als deze niet gesnoeid wordt struikachtig met een hoogte van 3 tot 4 meter . De stuik kan zeer goed tegen matige zon en een lichte vorst. De Chinastruik wordt sinds duizenden jaren gecultiveerd zodat er een in de loop der tijd ongeveer 5000 soorten uit voortgekomen zijn, die helaas niet allemaal in noemenswaardige aantalen worden verbouwd.
De eerste theeplantage in India werd rond 1900 in de regio Darjeeling , met de Chinese Camellia Sinensis. Na ontdekking van de Assamplant in het oerwoud van de provincie Assam, begon men in India en Ceylon( Sri Lanka) de twee theeplanten te kruisen, om beide eigenschappen te benutten. De Hybride ( kruising) wordt hedendaags overal verbouwd. Men houdt dan ook het aandeel van de snel groeiende Assam bij verdere kruisingen hoog.
Thea Assamica
Deze plant groeit als deze niet wordt teruggesneden uit tot een boom van 15 tot 20 meter hoog. Deze boom heeft veel warmte nodig en is een puur tropenras. Deze boom werd in 1823 als boom ontdekt in het noordelijke Dschungel ontdekt. Enkele jaren later had men deze boom ook gecultiveerd. De Assemtheestruik heeft een warm en vochtig klimaat nodig en heeft grotere bladeren dan de China-Theestruik.
Zoals het bij een hoogwaardig natuurproduct betaamt, is de theestruik met zijn donkere, gekartelde lederachtige bladeren niet bepaaltd bescheiden wanneer het gaat om de klimaateisen. Zijn ideale omgeving is over het algemeen een “kamelenklimaat”,dus; gemiddelde jaartemperatuur 18 graden, zelden vorst, jaarlijkse neerslag van 1600 liter per vierkante meter liefst gelijkmatig verdeelt over het jaar, doorsnee zonneduur van 4 uur per dag en bovendien een goed gedraineerde doorlatende zure bodemgesteldheid.
Om steeds weer fijnere en aromatischer en vooral struiken met meer weerstand te creëren, heeft men altijd gekruist met de oerplanten. De daaruit voorgekomen Assam-Hybride heeft zich als sterke plant bewezen, en is tot op de dag van vandaag de basis voor alle theeculturen op de wereld. Vandaag de dag wordt de plant door klonen vermeerderd.
Nu is het een vergissing wanneer men gelooft dat de smaak en kwalitatieve eigenschappen van thee alleen te danken is aan de soort boom. Deze wordt in eerste instantie bepaald door het groeigebied ( temperatuur, bodemgesteldheid, hoogtelagen enz.) en zeker ook door de zorgvuldigheid waarmee op de plantage met de struik wordt omgesprongen.