De energie uit Afrika
Over de ontdekking van koffie en zijn bijzondere werking bestaan talrijke verhalen, en legendes. Een van deze legendes vertelt over een nomadenstam in het Abesensische hoogland. Deze verbaasden zich erover dat de geitachtige dieren in dit gebied altijd snel en nooit vermoeid en dus ook slecht te vangen waren. De nomaden vonden in de buurt van een struik rode, gele en groene bessen, die de dieren hoogstwaarschijnlijk gegeten hadden. De Nomaden begonnen allengs deze vruchten te kauwen en ontdekten de energieke werking van de bessen. Zo werd koffie als genotmiddel ontdekt.
Arabisch cultuurgoed
Door de Ethiopische overvallen kwam de koffie ook op het Arabische schiereiland. In 1100 na Chr. Werden de eerste koffieplantages met kunstmatige bewatering nabij het Rode Meer aangeplant. Voortaan hadden de Arabieren honderden jaren het monopolie op de verbouw van koffie. De vruchten werden voor een intensere smaak geroosterd op steenplaten. Vanuit de haven Mocha ( “Mocca”) in Jemen verspreidde zich het nieuwe cultuurgoed dat de Arabische pelgrims meenamen naar de Heilige stad Mekka en Medina. Hier opende zich al snel de eerste koffiehuizen, waar mannen elkaar troffen, met elkaar speelden, rookten en hoogdravende gesprekken voerden. Koffie werd echt cultuurgoed.
Met de uitbreiding van het Osmaanse Rijk over Egypte klein Azië en zuid-Europa werd “qahve” zoals het genoemd werd, ook bekend in Konstantinopel. Hier werd dan ook in 1554 het eerste koffiehuis geopend.
Koffie in Europa
Al snel begon er een zegetocht van Koffie door Europa. En eind 1600 brachten reizigers en handelaren de eerste informatie over de ongewone drank. In 1624 wordt dan ook het eerste koffiehuis in Venetië geopend. Kort daarop volgen Londen, Amsterdam en Parijs. De koffiehuizen waren dan ook populaire ontmoetingsplaatsen voor kunstenaars, literairen, filosofen en politica om hun ideeën met anderen te delen. De cafés leken dan ook meer advocatenkantoren, beurzen, theater, clubs en bibliotheken. Voltaire zou dagelijks 50 koppen koffie hebben gedronken.
Koffie over de hele wereld
In Nederland heeft men geprobeerd koffieplanten in kassen te cultiveren. Begin 1700 verscheepten de Nederlanders, Britten, Spanjaarden, Portugezen en Fransozen krachtige koffieplantjes in hun koloniën. De koffieplant werd in Ceylon, op Java, in Midden- en Zuid Amerika geplant. Koffie werd zo een veel betekende wereldhandel.
Koffie Eureka
In 1898 ontdekte men in Kongo een tweede Koffiesoort Robusta. In 1901 presenteerde een Japanner het eerst losse koffiepoeder en in 1905 werd er patent aangevraagd op de onttrekking van cafeïne uit koffie.